WhatsApp

ADR Ambalaj Onay Sertifikası

ADR Ambalaj Onay Sertifikası

16 Mayıs 2020, 17:52
ADR Ambalaj Onay Sertifikası

Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Uluslararası Taşınması mevzuatı olan ADR’ye göre taşımada kullanılacak ambalajlar da bu mevzuata göre gereklilikleri yerine getirmelidir. Mevzuat bu ambalajların üretim ve test koşullarını regüle etmektedir. Tehlikeli madde ambalajları, maddeler dışarıya sızmayacak şekilde imal edilmiş ve kapatılmış olmalıdır. Ambalajlar üretim şekline (hangi maddeden yapıldığı) ve kapasitelerine göre farklılık göstermektedir. Gerekli koşulları sağlayan ambalajları üretecek ambalaj üretim tesisleri “Üretim Yeri Uygunluk Belgesi” ile belgelendirilmelidir. Bu belge üç yıl gibi bir süre için verilmekte olup, şu an Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yürütülmektedir.

Belge ile yetki almış üretim tesisleri yılda en az bir kez de TSE tarafından denetlenmekte olup, ambalajların tasarım tip onay sertifikalarını TSE’den almak zorundadır. Bu onay sertifikası beş yıl geçerli olmakta ve üretim tesisi denetlemelerinde  olumsuz bir durum görülmemesi halinde, ambalajlara ait örnekler hazırlanarak tip testleri yapılmaktadır. Testleri aşan ambalajlar için belge düzenlenmektedir. Bu sertifika ile firma, belirtilen UN işaretlemesini ürünlerine basma hakkını elde etmekte ve tehlikeli madde taşımacılığı bu belgelendirilmiş amlajlar ile yapılabilmektedir. TSE tarafından belgelendirilmiş ambalaj tasarım onay belgeli firmalar listesine www.tse.org.tr adresinden ulaşılabilmektedir.

 

"Ambalaj", ADR’de büyük ambalaj veya IBC ve sevkiyat için hazırlanmış elemanlarını içeren, paketleme işlemi sonucunda ortaya çıkan tamamlanmış ürünü anlamına gelir. Bu terim gaz kaplarının yanı sıra büyüklükleri, kütleleri veya yapılarından ötürü ambalajlanmadan taşınabilen veya kafeslerde, sandıklarda veya elleçleme cihazlarıyla taşınabilen nesneleri kapsamaktadır. Radyoaktif malzemelerin taşınması haricinde, bu terim, dökme hâlinde taşınan maddeler veya tanklarda taşınan maddelere uygulanmamaktadır.

ADR gerekliliklerini yerine getirecek şekilde üretilmiş bir ambalaj, hammaddeleri, biçimleri ve ek yapım özellikleri değerlendirilerek ADR Bölüm 6.1.2.7’deki tabloya göre aşağıdaki bir örneği verilen bir uygun kod almaktadır.

 

Bu kodda ambalajın kapasitesi, üretimi, ne tür tehlikeli maddeler için kullanılabileceği gibi bilgiler bulunmaktadır. Farklı taşıma modlarında sınıflandırma benzer şekilde olsa da, bazı taşıma modları bazı ambalaj türlerinin taşımasına izin vermeyebilmektedir. Ambalaj tiplerine uygulanması gereken testler ve bu testlerle ilgili seviyeler tehlikeli madde taşımacılığı yönetmeliklerinde belirtilmektedir. Ambalaj türüne göre değişiklikler gösterse de genellikle ambalajlara düşürme testi, sızdırmazlık testi, iç basınç (hidrolik) testi, istifleme testi, kimyasal uyumluluk testi, geçirgenlik testi, Cobb metodu ile su emiciliği tayini gibi testler uygulanmaktadır.

 

ERENTMGD olarak tüm bu belgelendirme süreçlerinizde Tehlikeli Madde Taşıma mevzuatlarına göre gereklilikleri yerine getirmede hizmet sağlıyoruz.

 

Tehlikeli madde taşıma işlemleri yüksek risk taşır. Bu nedenle çok dikkatli yönetilmelidir. Başarılı yönetim ise iyi bir altyapı, donanım, eğitim ve tecrübe gerektirir. EREN TMGD, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca yetkilendirilmiş öncü Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı firmalarındandır. Her yerde olmak değil, işinize hakim olmak önemlidir. Ekibimizle tanışın, farkı keşfedin.

  • +90 850 888 19 69

  • info@erentmgd.com

  • Merkez (Head Office): Ataşehir Mah. 8001 Sk. No: 21 D: 204 Çiğli - IZMIR / TÜRKİYE (TURKEY)

  • Hafta İçi: 09:00 - 19:30 Arası.
    Cumartesi: 09:00 - 18:00 Arası.
    Pazar: Kapalı